Mikser House bit će prostor susretanja kreativnih energija regiona

Ruševni prostor nekadašnje fabrike “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu na putu je da dobije sasvim novi izgled, kao i namjenu.

Nekada ruševna zgrada će u septembru  otvoriti vrata, ali kao Mikser House – prostor  susretanja kreativaca. Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne te i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom prostoru.

Mikser House već ima u Beogradu, a nakon Sarajeva trebao bi biti otvoren i u Ljubljani.

Izvršni direktor Miksera Ivan Lalić, govoreći o  počecima Miksera,  kaže da su njegova supruga  Maja Lalić, arhitektica i dizajnerica, i on,  poželjeli  da naprave veliku  platformu  za mlade ljude koji traže šansu. Kako kaže, navikli smo Balkan  posmatrati kroz stereotipe  te  postoji navika  da sve uvozimo  sa zapada, a da zanemarimo region.

– Počeli smo da afirmišemo taj model, lokalni, regionalni. Nastaje Mikser kuća kao  stjecište kreativaca. U tom nekom traganju logično je bilo da dođemo u Sarajevo – kaže Lalić.

Za ideju i dolazak  Miksera u Sarajevo zaslužno je između ostalog  i gostovanje predstave Žaba u beogradskom Mikseru i Emir Hadžihafizbegović ,jer, kako kaže Lalić, i kroz ta druženja  se pojavila   ideja da  se proba, i  Sarajevu vjerovatno treba tako neka ustanova poput Miksera.

Govoreći o izboru mjesta  kaže da   ih privlače  industrijske zone , te   da  se nada da će Mikser i u Sarajevu, kao  i u Beogradu,   probuditi onaj dio grada gdje se nalazi i  da će Pofalići postati  “šik i živahan kvart”.

Projekt Mikser House Sarajevo prostirat će se na 1.300 kvadratnih metara i sastojati se  iz koncertne i sajamske sale, design shopa, innovation laba, kantine i galerije Frederik Moris .

A ime  Frederik  Moris  izvšnom  direktoru  Miksera Ivanu Laliću puno znači. Ono  je također jedna od njegovih veza sa Sarajevom, jer je  zajedno sa Morisom bio ranjen u Sarajevu dok su dostavljali humanitarnu pomoć.

Kad se prisjeća devedesetih godina i početka rata na ovim prostorima Lalić kaže  da je bio pozivan u vojsku ali da nije htio da ide.

– To je to neko kućno vaspitanje, neki osjećaj, mene su zvali u vojsku  nisam  htio da idem, to nije na taj način bio moj rat. I onda sam našao to neko pribježište u humanitarnom sektoru ,Crvenom krstu. Bio  sam u Hrvatskoj , svuda po ratištima . Prilikom jedne misije desilo se ranjavanje u Sarajevu, na Vratniku .Imao sam veliku sreću, jedva sam preživio  tog 18. maja  1992. – Kaže Lalić.

Nažalost, njegov kolega koji je bio s njim Frederik Moris nije  preživio, a sada će jedna galerija u Sarajevu da nosi njegovo ime.

-S pravom smatram Sarajevo gradom svog drugog rođenja. Ovdje postoje neki divni ljudi, neke veze koje su građene dugo godina- kazao je Lalić.

Kad je riječ o finansiranju Miksera  kaže da se ni u Srbiji  nisu oslanjali  na državu nego su pokušali napraviti samoodrživ model. I to je tamo uspjelo, a nada se da će se to i ovde ponoviti  tako da će se Mikser finansirati vlastitim sredstvima, kao  i uz pomoć donatora.

Govoreći o svojim iskustvima kao  nekadašnji direktor  Sterijnog pozorja, Upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu  i  drugim  funkcijama koje je obnašao nakon toga  u nezavisnoj kulturnoj platformi kao što je Mikser, Lalić kaže da je svašta nešto radio     u želji da  promjeni sistem i iznutra, jer je  državni monopol u kulturi naslijeđe titoizma kao i drugi sektori koji moraju da se promjene na bolje.

-Sarajevo je bitan pokazatelj, tu se prepliću naša uvjerenja, naši snovi. A kasnije, ko zna, možda nastane neki Mikser House u Mostaru, Tuzli…

Ivan Lalić  rođen je u Beogradu 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na odsjeku za dramatrurgiju. Iz bogate biografije izdvajamo da je bio : Upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Direktor Sterijinog pozorija, Predsjednik UO Exita, Član Saveta Bitefa, suosnivač filmskog festivala “Cinema city”,suosnivač i izvršni direktor Mikser festivala ,suosnivač i izvršni direktor Mikser Housea, suosnivač i predsjednik  UO-a “Miksališta”,Humanitarnog centra za pomoć izbjeglicama sa Bliskog istoka.

(Izvor: Fena)

Pogledajte i...