Ministrica Borovac najoštrije osudila napad na Muniru Subašić

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac najoštrije je osudila napad na Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, a koji se jučer dogodio ispred Memorijalnog centra Potočari.

Naglasila je kako ovaj varvarski čin zaslužuje dužnu pažnju nadležnih organa od kojih se očekuje da pronađu i adekvatno kazne počinioca.

Ministrica Borovac je pozvala na smirivanje tenzija u Srebrenici, jer ovakva dešavanja nisu u intersu bilo koga ko živi ne samo u tom gradu, nego i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Smatra da su provokacije, bilo kojeg tipa, udar na teško građeni suživot u Srebrenici koji treba i dalje njegovati, a ne podrivati.

“Nauka govori, a praksa potvrđuje da je negiranje posljednja faza genocida. I dok civilizirani svijet i Evropska unija, čijem članstvu težimo, rigorozno zakonski kažnjava svako negiranje i minimiziranje genocida i zločina protiv čovječnosti u Srebrenici se budžetskim sredstsvima finansira događaj kojim se na eklatantan način negira genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od osam hiljada dječaka i muškaraca”, naglasila je ministrica Borovac u uvjerenju da će prevladati razum i da se ovaj sporni događaj neće održati.

Istaknula je kako se pijetet prema bilo kojoj žrtvi ne može izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve.

Ministrica Borovac je na kraju naglasila kako su 6.504 bijela nišana u Potočarima nijemi svjedoci koji nas sve opominju da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

U tom svjetlu, pozvala je na razumijevanje, dijalog i samokritičko preispitivanje vlastitih ubjeđenja u cilju svjetlije budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Fena)

Pogledajte i...