Energa 2017 – Komunalna energetika i privreda KS-a

Na Međunarodnom sajmu energetike “Energa” u okviru sesija Kantona Sarajevo bilo je govora o komunalnoj energetici i privredi tog kantona, zatim o problematici snabdijevanja toplotnom energijom, gasom i vodom, te o potencijalima obnovljivih izvora energije u KS-u.

Što se tiče vodosnabdijevanja, kako je kazao direktor KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić, ključni problem u centralnom sistemu su stara vodovodna mreža, nedovoljno održavanje, nelegalni korisnici, nedovoljna pokrivenost mjernom opremom za monitoring i upravljanje sitemom, a kućne instalacije u objektima kolektivnog stanovanja su veoma stare.

Dodao je da je preduzeće zajedno s Vladom KS-a pokrenulo aktivnosti na dobijanju sredstava od EBRD-a za rekonstrukciju vodovodnog sistema. Iznos kredita je 25 miliona eura koji će se realizovati u tri tranše u tri godine.

Nihada Glamoč, generalna direktorica KJKP „Sarajevogasa“, kazala  je da je u januaru ove godine bilo 55.778 kupaca prirodnog gasa. Po njenim riječima, u KS-u je više od 108.000 direktnih i indirektnih (preko Toplana) korisnika gasa što čini više od 50 posto ukupnog broja stambenih jedinica prema posljednjem popisu.

Glamoč je među ostalim navela da su gubici u gasnoj mreži od 2000. godine svedeni na tehnički prihvatljivih tri posto što je evropski standard. Stalni trend opadanja gubitaka, kako je naglasila, imperativ je kvalitenog održavanja gasnog sistema.

Admir Džubur, generalni direktor KJKP Toplane, govoreći o najznačajnijim planiranim projektima ovog preduzeća izdvojio je izgradnju gasne kotlovne mreže Ali-pašin Most-1, projekt zamjene kotlova s onima novije generacije, zamjenu distributivne mreže, kao i zamjenu postojećih s pumpama koje imaju frekventnu regulaciju, razvoj postojećeg i proširenje SCADA sistema i dr.

Jedna od strateških orijentacija Toplana jeste povezivanje što je moguće više novih i starih objekata na postojeći sistem Toplana. Razvojni planovi i centralno grijanje, kako je naveo, često su u koliziji. Nove zgrade i objekti trebali bi biti priključeni na centralno grijanje, dodao je.

KJKP „Rad“ je, po riječima direktora Selima Babića, u Program javnih investicija KS-a kandidovao četiri glavna infrastrukturna projekta.

Oni se odnose na unapređenje prikupljanja komunalnog otpada u KS-u, uspostvaljanje integriranog upravljanja otpadom kroz sistem selektivnog prikupljanja, unapređenje usluge deponovanja komunalnog otpada, te poboljšanje komunalne higijene javno-prometnih površina u KS-u.

(Izvor: Fena)

Pogledajte i...