Komisija potiče mobilnost mladih u Europi

Europska komisija danas je u okviru programa Erasmus+ predstavila inicijativu kojom dodatno podupire učenje i mobilnost mladih u Europi. Inicijativom „Move2Learn, Learn2Move” pruža se prilika najmanje 5000 mladih građana da sami ili sa svojim razredom na održiv način putuju u druge zemlje EU-a. Ova jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana EU-a, posebice mobilnost s niskom raznom emisija.

Inicijativa Move2Learn, Learn2Move temelji se na ideji koja je 2016. iznesena u Europskom parlamentu. Provest će se putem platforme eTwinning, najveće mreže nastavnika na svijetu. eTwinning kao dio programa Erasmus+ omogućuje nastavnicima i učenicima iz cijele Europe da preko internetske platforme rade na zajedničkim projektima.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: “Ova će inicijativa, koja se temelji na uspjehu eTwinninga, mladima omogućiti da otkriju i iz prve ruke dožive različite zemlje i kulture diljem Europe. Povodom obilježavanja 30. godišnjice Erasmusa bit će to još jedan u nizu uspjeha tog programa EU-a, koji zbližava ljude i pomaže im da osjete što znači biti Europljanin.”

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: “Promet se ne svodi samo na tračnice, brodove ili autoceste – važni su ljudi. Mladima u Europi želimo dati priliku da je otkriju. No želimo ih potaknuti i da putuju na ekološki prihvatljiv način, zbog čega će se uzeti u obzir emisije CO2. Drago mi je što možemo računati na aktivno sudjelovanje prijevoznika koji će nas podržati u inicijativi.”

Inicijativu će moći iskoristiti svi školski razredi s učenicima u dobi od 16 godina i više koji sudjeluju u eTwinningu. Trebat će navesti žele li se prijaviti za besplatne putne karte, koje će se dodijeliti za najbolje projekte eTwinninga u svakoj zemlji koja sudjeluje. Pri odabiru najboljih projekata važan će kriterij biti socijalna uključenost. Pobjednici će moći sami odabrati vrijeme putovanja u razdoblju od kolovoza 2017. do prosinca 2018. Učenici će putovati ili u skupini u okviru školskog izleta ili samostalno, ovisno o odluci roditelja i nastavnika.

Na raspolaganju su sve vrste prijevoza, prijevoznici i linije, a u obzir se uzima kriterij održivosti te polazište i odredište učenika koji sudjeluju. Neki prijevoznici podržavaju inicijativu posebnim popustima za sudionike. Riječ je o sljedećim prijevoznicima: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling i Westbahn.

Komisija potiče i druge prijevoznike da se priključe inicijativi.

(Izvor: Europa.ba)

Pogledajte i...