Oživjeti privrednu saradnju između BiH i Irana

Smatramo da je nakon ukidanja sankcija protiv IR Iran nužno da se poduzmu određeni koraci u pravcu razvoja odnosa i privredne saradnje dvije države, čiji je obim u periodu sankcija bio veoma smanjen.

– U tom kontekstu predložili smo, a što smo također spomenuli u toku posjete Srbiji, uvođenje aviolinije Teheran – Beograd. Mi smo ovdje predložili da se tom linijom poveže i Sarajevo. Smatram da bismo na taj način mogli pomoći jačanju privredne saradnje dvije države, posebno saradnje u oblasti turizma – rekao je Boroujerdi.

Također je naveo da se očekuje se uvođenje olakšica kad je u pitanju vizni režim između BiH i IR Iran, posebno za privrednike i biznismene. Isto tako, očekuje se uvođenje olakšica kad je u pitanju bankarska saradnja dvije države.

– Predložili smo i održavanje jednog privrednog sajma u BiH, s ciljem promocije iranske privrede i upoznavanja građana BiH sa iranskom privredom. Bilo je riječi i o sporazumu o preferencijalnoj trgovini, odnosno njegovoj izmjeni i dopuni, ali i o sporazumu o sigurnosnoj saradnji, koji je potpisan prije nekoliko godina s obzirom na neka dešavanja u našem regionu. Posebno kad je riječ o terorizmu i grupi ISIL, pojavila se potreba da se izvrši određena revizija tog sporazuma o sigurnosnoj saradnji BiH i IR Iran. Sve u svemu, imali smo dobar presjek stanja sveukupnih odnosa dvije države – bilo da je riječ o političkim, ekonomskim, kulturnim i međunarodnim odnosima. Isto tako, dotakli smo se sporazuma o bratimljenju koji je potpisan između Sarajeva i Teherana i akcentirali smo potrebu njegove potpune implementacije. Istakli smo potrebu što većeg aktiviranja privatnog sektora u kontekstu razvoja ekonomske saradnje dvije države – kazao je Boroujerdi za “Oslobođenje”.

(Izvor: Fena)

Pogledajte i...