PwC-ova analiza: 45% ulagača vjeruje u globalni ekonomski rast

PwC-ova analiza intervjua i podataka dobivenih od više od 550 globalnih investicijskih stručnjaka i više od 1300 predsjednika uprava pokazala je da 45% ulagača i analitičara vjeruje u globalni ekonomski rast.

Povećano povjerenje u izglede za globalni ekonomski  rast prešlo je i na očekivanja za izglede rasta određenih društava u sljedećih 12 mjeseci.

Iz regionalne perspektive, investicijski stručnjaci smatraju u sljedećih 12 mjeseci SAD najvažnijim za mogućnosti rasta preduzeća u koja ulažu ili koja prate. Kina je na drugom mjestu, a Njemačka i UK dijele treće mjesto.

Investicijski stručnjaci sada UK smatraju važnijom državom za rast, čime se ove godine pomakla s prošlogodišnjeg četvrtog mjesta na treće mjesto (zajedno s Njemačkom).

Ulagači i analitičari smatraju New York najvažnijim gradom za rast društava u koja ulažu (44%), uz London na drugom mjestu (33%) i Peking na trećem (18%).

No, nesigurnost i dalje postoji, a investicijski stručnjaci geopolitičku neizvjesnost smatraju najvećom prijetnjom izgledima za rast društva. Protekcionizam, budućnost eurozone i društvena nestabilnost su, također, na visokom mjestu. Gotovo petina (19%) vjeruje da će tehnologija u potpunosti preoblikovati tržišno natjecanje tokom sljedećih pet godina.

Tokom razgovora s ulagačima, nekoliko ih je ponovo upozorilo da su i dalje zabrinuti da predsjednici uprava gube dodir s kupcima, ističući važnost toga da društva isporučuju ono što kupci žele te da pokušaju izgraditi zadovoljstvo i povjerenje kupaca. Međutim, predsjednici uprava smatraju poboljšanje iskustva kupaca jednim od svojih glavnih prioriteta za kapitaliziranje novih prilika – nalazi se na četvrtom mjestu, iza inovacija, tehnologije i ljudskih potencijala.

Richard Sexton, zamjenik predsjednika uprave, PwC, kaže:

„Investicijski stručnjaci diljem svijeta iznimno su optimistični u vezi s globalnim izgledima ekonomskog rasta, unatoč prepoznavanju promjenjivog političkog okruženja u kojem društva posluju. Oni zaista ne očekuju da će se proces globalizacije zaustaviti ili obrnuti. Kao i predsjednici uprava, ulagači misle da poslovnim liderima postaje sve teže naći ravnotežu između natjecanja na otvorenom globalnom tržištu i trendova prema zatvorenim nacionalnim politikama. Ulagači i analitičari žele da društva razumiju tržišta na koja ulaze, djeluju na društveno odgovoran način i podržavaju lokalnu privredu.“

Istraživanje je prepoznalo nekoliko područja na kojima prrduzeća mogu poboljšati svoju trenutnu komunikaciju s investicijskim stručnjacima i drugim zainteresiranim stranama, uključujući njihove pristupe podržavanju inovacija, potrebu za jakom korporativnom svrhom i vrijednostima te korake koji se poduzimaju kako bi se spriječili računalni napadi i povrede sigurnosti podataka. Društva, također moraju jasnije objasniti kako ona vide globalne ekonomske  izglede te kako oni utječu na njihove izglede za rast.

U osvrtu na trenutačnu napetost između poduzeća usredotočenih na kratkoročne i onih usredotočenih na dugoročne strategije i povrate ulaganja, investicijski stručnjaci (70%) manje su zabrinuti nego predsjednici uprava (85%) u vezi s preduzećima koja vode svoje poslovanje na način koji odgovara očekivanjima šireg kruga dionika.

Postoje dokazi o jazu među očekivanjima, jer investicijski stručnjaci žele da se društva usredotoče samo na vođenje poslovanja, bez obzira na činjenicu da predsjednici uprava osjećaju pritisak da slijede pristup koji uključuje sudionike. Važnost koju predsjednici uprava pridaju korporativnoj svrsi je nevjerojatan. Oboje ukazuje na to da predsjednici uprava moraju jasnije objasniti svoje mišljenje kako bi pogledi investicijskih stručnjaka bili u većoj mjeri usklađeni s njihovim“, istakao je Sexton.

Unatoč raspravi na visokom nivou o povjerenju u poslovanje, gotovo trećina investicijskih stručnjaka (32%) ne slaže se s time da je u digitalnom dobu preduzećima teže steći i zadržati povjerenje. Međutim, ulagači stavljaju računalnu sigurnost, povrede povjerljivosti podataka, zastoje u IT sistemu i poremećaje na vrh svoga popisa briga vezanih za digitalna pitanja koje bi mogle negativno utjecati na povjerenje dionika.

(Izvor: Poslovni svijet)

Pogledajte i...