Održan Okrugli sto ‘Regionalne investicije i statistički pokazatelji ekonomskog razvoja’

Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” i Agencija za statistiku BiH sa partnerima iz Srbije, Republičkim Zavodom za statistiku Srbije i Evropskim pokretom za Srbiju organizovali su danas u Beogradu Okrugli sto na temu “Regionalne investicije i statistički pokazatelji ekonomskog razvoja”.

Okrugli sto otvorio je dr. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije, koji na istakao da je ovaj naš današnji skup priprema za međunarodnu/regionalnu konferenciju koja se planira održati sljedeće godine, a koja će se između ostalog baviti temama nacionalnih i regionalnih investicija, statistike, berzi, bankarskog sektora, tržišta rada, obrazovanja, zajedničkog nastupa u izradi i implementacji projekata vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kao i ostalim mogućnostima regionalnog povezivanja i razvoja. Regionalna saradnja je temeljni okvir za razvoj država regiona. Regionalnim uvezivanjem se otvara mogućnost zajedničkog djelovanja u cilju privlačenja investicija i bržeg ekonomskog razvoja.

Na okruglom stolu su prezentovane teme koje se odnose na: Svetska kretanja i regionalne perspektive – dr Miladin Kovačević, director RZS, Programiranje statističkog rada u Agenciji za statistiku BIH – mr Velimir Jukić, direktor BHAS, Popis stanovništva i popis poljoprivrede – Snežana Lakčević, RZS, Kvalitet u statistici – doprinos razvoja, dr. Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS, stanja i mogućnosti razvoja zvanične statistike obrazovanja – mr Miljan Popić, zamjenik direktora BHAS, Poslovni statistički registar – Fadil Fatić, zamjenik direktora BHAS, Statistički poslovni registar – Dragica Obradović, RZS, Iskustva RZS u pripremanju odgovora na Upitnik za članstvo Republike Srbije u EU Kristina Pavlović, RZS, Značaj ekonomskog planiranja u kontekstu ispunjavanja obaveza za EU, Emir Demirović, DEP BiH, Iskustva u korišćenju IPA programa i drugih međunarodnih fondova za razvoj zvanične statistike, Jelena Budimir, RZS; Damir Dizdarević, MCP BiH, Saradnja Narodne banke Srbije i RZS u razvoju statistike državnih finansija i izveštavanje o prekomernom deficitu – Vesna Simonović, RZS, Uloga Centralne banke BiH u razvoju statistike vladinih finansija – Milica Krajišnik, CB BIH, Povezivanje berzi u regiji – postojeći projekti, mogućnosti i ograničenja, Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, Milan Božić, direktor BLSE, dr Tarik Kurbegović, SASE, Uloga nevladinih organizacija u podsticanju saradnje i ekonomskog razvoja u regiji Azra Bećirović, NVO Horizont 2024.

Doneseni su zaključci i određene teme za međunarodnu konferenciju, koja se planira održati u 2017 godini. Planirano je da na ovoj konferenciji učestvuju predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske. Dogovoreno je da se izradi i zajednički web portal koji će pružati informacije o organizaciji, ciljevima i značaju ovog projekta.

Inreformator/UCDER

 

 

 

Pogledajte i...